Eckcellent voor het transport van hangend vlees

Het vervoer van vlees kenmerkt zich door een hoge mate van specialisatie en specifieke productkennis. Omdat de voedselveiligheid tijdens het transport geen enkel risico mag lopen, is het transport in de vleesketen onderworpen aan strenge regels zoals bijvoorbeeld de HACCP wetgeving, COKZ en de General Food Law. De eisen die verladers aan deze vervoerders stellen, zijn dan ook zeer hoog. In het vleestransport zijn er een aantal specialisaties te onderscheiden. Het vervoer van diepvriesvlees, gekoelde vleesproducten en hangend vlees. Van Eck heeft een jarenlange ervaring en kennis opgebouwd betreffende de specialisaties in het vleestransport. Voor het transport van hangend vlees is gespecialiseerd transportmaterieel nodig. Doordat het gewicht van het vlees aan het dak van het voertuig hangt, moeten er in de carrosserie op diverse plaatsen verstevigingen aangebracht worden om het gevaar van kantelen en breken van de oplegger tegen te gaan. Om een bacteriologische kwaliteit van de producten te garanderen moet de kwaliteit van de carrosserie aan diverse eisen voldoen.

Constante temperatuur
Alle voertuigen voor het vervoer van vlees, zijn uitgerust met een geïsoleerde carrosserie. Voor de geïsoleerde carrosserie is gebruik gemaakt van polyurethaan en zuivere polyesterhars, die via glasvezel en roving met elkaar zijn verbonden (het zgn. nat-in-nat-procedé). De panelen, de kunststof draagbalken en traversen worden onder hoge druk geperst. Door deze bouwwijze kan een zeer hoge isolatiewaarde worden gegarandeerd. Dit betekent dat de temperatuur in de trailer constant blijft en de kwaliteit van het vlees wordt gewaarborgd. De voertuigen zijn eveneens voorzien van een hoge kwaliteit koelmachine waarmee de temperatuur tijdens het transport optimaal kan worden bewaakt.
De carrosserieën kunnen geleverd worden met een ATP certificaat klasse FNA of FRC. Hoewel een ATP certificaat niet in alle Europese landen verplicht is, geeft het keurmerk wel aan dat de carrosserie aan deze norm voldoet en daarmee een bewezen hoge isolatiewaarde haalt.

Bacteriologische kwaliteit
Onze stootplaten zijn in de vloer verwerkt en in de zijwanden geperst. De stootplaten worden dus niet gelijmd en er wordt geen gebruik gemaakt van bevestigingsmateriaal zoals popnagels. Dit betekent dat er geen bacteriële ophoping achter de stootplaat kan ontstaan en verkleint de kans op  problemen met keuring van HACCP en COKZ aanzienlijk.

Eckstra versterkte carrosserie
Het spreekt voor zich dat het ophangen van de lading speciale eisen stelt aan de sterkte van de carrosserie. Van Eck fabriceert de carrosserie volgens een constructie waarin de versterkte dragers met glasvezels in de carrosserie zijn geïntegreerd. Het gevaar van kantelen en breken van de oplegger wordt hiermee teruggebracht. Voor de versterkingen in de wanden wordt geen gebruik gemaakt van hout of metaalprofielen. Alle versterkingen zijn geheel van kunststof (i.p.v. hout of metaalprofielen), waardoor thermische verbindingen tussen binnen- en buitenwand geheel uitgesloten zijn. Door deze constructie is de transport-ondernemer bovendien verzekerd van een zeer lange levensduur. Gemiddeld gaan deze trailers zo’n 14 jaar mee, ondanks de zware belasting van het materieel die dit soort type transport met zich meebrengt.

Vleeshangwerk gecombineerd met een twee-compartiment-systeem
Een voertuig met vleeshangwerk is eveneens te leveren met een twee-compartiment-systeem. De oplegger wordt in twee compartimenten gedeeld door een geïsoleerde flexibele wand die in de breedte van de carrosserie kan worden vastgezet. De isolatiewand, gemaakt van een polyether matras met een gelast bisonyl zeil, heeft uitsparingen aan de bovenzijde waar het hangrailsysteem precies inpast, en kan op elke plaats in de oplegger worden toegepast. De isolatiewand kan tevens worden verwijderd en opgeborgen in een speciale opbergruimte  onder de laadvloer.
De verdampers zijn gepositioneerd aan de voorzijde en de achterzijde van de oplegger. De achterste verdamper is tegen het dak geplaatst waarbij de rails van het vleeshangwerk  enkele tientallen centimeters zijn verlaagd om ruimte te bieden aan deze koelmachine.

Groot aantal inrichtingsmogelijkheden
De voertuigen voor hangend-vleesvervoer hebben een groot aantal inrichtingsmogelijkheden. Er is keuze uit verschillende vleeshangsystemen die alle extern aangesloten kunnen worden op de lijn van het slachthuis. Met of zonder extra opberging voor de haken, met rol- of glijhaken, met verzinkte of aluminium profielen, vijf of zes banen. Extra versterkingsplaten in en/of tegen de wanden kunnen daar geplaatst worden waar u dat nodig acht.

Advies op maat?
Wij adviseren u graag over de mogelijkheden waarmee u een voorsprong kunt nemen in uw logistieke dienstverlening. Voor meer informatie of vragen over onze transportoplossingen kunt u contact opnemen met de afdeling Verkoop nieuwbouw, of laat met behulp van het contactformulier uw gegevens achter. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op.